במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת European Journal of Pain, החוקרים ביקשו להעריך את הקשר בין כאב מתמשך לאחר ניתוח (PPSP) לבין מגבלות בפעילויות חיי היומיום (ADL) במהלך 12 החודשים הראשונים שלאחר ניתוח סרטן ריאות.
עוד בעניין דומה
החוקרים איתרו 124 חולים שעברו ניתוח סרטן ריאות ועקבו אחריהם במשך 12 חודשים. מדי חודשיים, חולים אלה דיווחו על מגבלות כלשהן בפעילויות חיי היומיום המיוחסות לכאב מתמשך לאחר ניתוח. ציוני כאב מצטברים נקבעו על סמך מגבלות ב-14 פעילויות יומיות, ודפוסי החלמה נותחו.
מתוצאות המחקר עולה כי הפעילויות היומיומיות המושפעות ביותר מכאב מתמשך לאחר ניתוח כללו נשיאת תיקים, הרמת זרועות, טיפוס במדרגות, ניקוי רצפות ושיעול, כאשר יותר מ-50% מהמשתתפים דיווחו על מגבלות בכל זמני ההערכה. למרות שעוצמות הכאב שדווחו היו בדרך כלל קלות (NRS ≤ 3), הן עדיין היו קשורות באופן מובהק לפגיעה. התאוששות מסוימת בפעילויות חיי היומיום נצפתה בחולים שדיווחו על כאב במנוחה, אך אלה עם כאב מתמשך לאחר ניתוח דיווחו בעקביות על ציוני פגיעה מצטברים גבוהים יותר בכאב לאורך 12 חודשי המעקב.
החוקרים סיכמו כי כאב מתמשך לאחר הניתוח, גם כאשר הוא מתון, מגביל באופן מובהק את הפעילויות היומיומיות עד 12 חודשים לאחר הניתוח. עם זאת, המגבלות נותרו גבוהות משמעותית בחולים עם כאב מתמשך לאחר ניתוח בהשוואה לאלה שהיו ללא כאב.
מקור: