ממחקר חדש שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine עולה כי דיקור סיני (אקופונקטורה) מקלה משמעותית על כאב ומוגבלות בחולים עם כאב כרוני עקב גירוי עצב סכיאטי בהשוואה להתערבות דמה. היתרונות של הטיפול נותרו לאורך 52 שבועות ולא תועדו אירועים חריגים חמורים משנית להתערבות זו.
עוד בעניין דומה
מדגם המחקר כלל 216 חולים עם כאב סכיאטי כרוני משנית לפריצת דיסק, אשר חולקו באקראי להשלמת עשרה מפגשי טיפול דיקור סיני או דיקור דמה לאורך ארבעה שבועות. המחקר נערך בשישה בתי חולים שלישוניים בסין, עם הערכות מעקב לאחר שבועיים, 4, 8, 26 ו-52 שבועות.
התוצאים העיקריים כללו את השינוי במוגבלות ועוצמת הכאב ברגל, כפי שנקבע לפי סולם Visual Analog Scale (VAS) ומדד Oswestry Disability Indexי(ODI).
מהנתונים עולה כי דיקור סיני הקל על הכאב ברגל עם ירידה של 30.8 מילימטרים בסולם VAS, בהשוואה לירידה של 14.9 מ"מ בקבוצת התערבות דמה לאחר ארבעה שבועות (p<0.001).
מדדי ODI להערכת מוגבלות ירדו ב-13.0 נקודות עם דיקור סיני בהשוואה לירידה של 4.9 נקודות בקבוצת הביקורת לאחר ארבעה שבועות (p<0.001). ההבדלים בין הקבוצות בכאב ומוגבלות היו ניכרים החל משבועיים לאחר ההתערבות ונותרו לאורך 52 שבועות.
באשר לבטיחות ההתערבות, מהנתונים עולה כי לא דווח על אירועים חריגים חמורים, כאשר אירועים חריגים קלים וחולפים תוארו בשכיחות גבוהה יותר בקבוצת ההתערבות.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בחשיבות האפשרית של דיקור סיני כחלק ממכלול אפשרויות הטיפול בחולים עם כאב כרוני משנית לגירוי עצב סכיאטי עקב פריצת דיסק. הם קוראים להשלים מחקרים להשוואת דיקור סיני אל מול טיפול תרופתי או ניתוחי בחולים אלה וכן להערכת המקום של התערבות זו כקו-טיפול ראשון באוכלוסיית חולים זו.
מקור: