מחקרים מצביעים על כך שטיפול קוגניטיבי (CT, Cognitive therapy), הפחתת מתח מבוססת מיינדפולנס (MBSR, Mindfulness-Based Stress Reduction) וטיפול התנהגותי (BT, behavior therapy) משפרים את התוצאים של כאב כרוני באמצעות שינויים במנגנונים ספציפיים.
עוד בעניין דומה
עדויות מצביעות על קשר מובהק בין מנגנוני טיפול לתוצאים. השערה חלופית טוענת שטיפולים אלה פועלים על ידי צמצום או ניתוק ההשפעה של שינויים במנגנונים אלה על תוצאי הטיפול.
במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת PAIN, חוקרים ביקשו לבחון כיצד הקשר בין שינויים במנגנוני הטיפול ושינויים בתוצאים התפתח עם הזמן ועם התקדמות הטיפול ולהפך.
טיפול קוגניטיבי, הפחתת מתח מבוססת מיינדפולנס וטיפול התנהגותי הושוו באנשים עם כאבי גב תחתון כרוניים (N=521). המשתתפים קיבלו שמונה מפגשים אישיים, עם הערכות שבועיות של מנגנוני הטיפול והתוצאים המוצעים.
לפי תוצאות המחקר, אנליזות מושהות חשפו אינטראקציות בין מנגנונים ומספר המפגשים, כמו גם בין תוצאים ומספר המפגשים. הקשרים בין משתני המנגנון למשתני התוצא היו חזקים ומובהקים בשליש הראשון של הטיפול, אך נחלשו עם הזמן והפכו ללא מובהקים בשליש האחרון. כמו כן, השפעות אלו היו עקביות בין תנאי הטיפול, אך לא התרחשו בקבוצת הטיפול הרגיל.
החוקרים מסכמים כי במהלך טיפול קוגניטיבי, הפחתת מתח מבוססת מיינדפולנס וטיפול התנהגותי, הקשרים בין השינויים במנגנוני הטיפול לתוצאים התנתקו באמצע הטיפול. נראה שהמשתתפים למדו שמחשבות לא אדפטיביות הקשורות לכאב או עלייה בכאב אינן בהכרח מובילות לתוצאים שליליים, מה שמעיד על שינוי בתפקידם של המנגנונים ככל שהטיפול התקדם.
מקור: