במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Headache: The Journal of Head and Face Pain, החוקרים ביקשו לאמת את הקשרים בין תסמינים מסורתיים ולא מסורתיים הקשורים למיגרנה בילדים ובני נוער.
עוד בעניין דומה
במחקר חתך רטרוספקטיבי רב-מרכזי, החוקרים בחנו את המגוון והקשרים של תסמינים הקשורים למיגרנה, כולל הקריטריונים האבחנתיים הסטנדרטיים שכוללים פוטופוביה, פונופוביה, בחילות והקאות, כפי שנקבעו על ידי ICHD- 3, כמו גם תסמינים נוספים כמו סחרחורת וקשיי חשיבה. זאת, בעקבות מחקר שהושלם לאחרונה במרכז יחיד שהעריך לראשונה את הסימפטומים המורחבים הללו והצביע על סימפטומטולוגיה רחבה יותר בחולי מיגרנה.
המחקר נערך תוך שימוש בנתונים משאלונים סטנדרטיים שכללו 10,721 ילדים ובני נוער בגילאי 6-17 שנים משני רישומי כאבי ראש לילדים במרכזים שלישוניים. המשתתפים היו בעיקר נשים (66.5%) עם גיל חציוני של 13 שנים (IQR 10-15 שנים). ניתוח אשכולות של תסמינים הקשורים למיגרנה שימש להערכת הקשרים בין 11 תסמיני מיגרנה שונים, עם ניתוח של גורמים דמוגרפיים כמו מין וגיל והשפעתם על נטל כאב הראש.
מתוצאות המחקר עולה כי שלושת הממדים הראשונים של תסמינים הקשורים למיגרנה היוו 46.5% מהשונות בסימפטומים והיו עקביים בשני המרכזים. הממד הראשון הראה שאלה עם תסמיני מיגרנה כלשהם דיווחו לעתים קרובות יותר על תסמינים מרובים.
הממד השני הבחין בין סימפטומים המוכרים בקריטריוני ICHD-3 לבין תסמינים נוספים כמו סחרחורת וקושי בחשיבה. הממד השלישי הפריד בין רגישות יתר חושית לתסמינים וסטיבולריים.
יש לציין כי מספר גבוה יותר של תסמינים הקשורים למיגרנה נקשר עם כאבי ראש חמורים יותר (ספיירמן ρ = 0.18, רווח בר סמך 95%, 0.17-0.20, גודל אפקט קטן) ונכות (ספיירמן ρ = 0.26, רווח בר סמך 95%, 0.25-0, גודל אפקט קטן). כמו כן, נמצאו הבדלים בתסמינים הקשורים לגיל ומין.
החוקרים סיכמו כי הקשרים בין מערך מורחב של תסמינים הקשורים למיגרנה מספקים תובנות חשובות לגבי נטל כאב הראש ומדגישים את השונות הבולטות בהתפתחות הילד ובין המינים. ממצאים אלה נמצאו באופן עקבי בשני מרכזים, מה שמאשר שצבירי סימפטומים אלה הם מאפיינים אינהרנטיים של מיגרנה.
מקור: