כאב ראש מקבצי 31.12.2023

לפרצטמול ולאיבופרופן יעילות דומה בטיפול בכאב ראש

פרצטמול ואיבופרופן הראו יעילות טובה כטיפול בכאב ראש מקבצי, ללא הבדל מובהק סטטיסטית בין שני הטיפולים | במצבים מסוימים ובשל שיקולי בטיחות, פרצטמול עשויה להיות עדיפה

כאב ראש, מיגרנה (אילוסטרציה)

כאב ראש מתחי (TTH: Tension-type headache) הוא סוג כאב הראש הנפוץ ביותר ברחבי העולם, המוגדר ומסווג לפי International Classification of Headache Disorders. TTH מטופל לרוב עם תרופות ללא מרשם, בעיקר פרצטמול או איבופרופן.

במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת scientific reports מטרת החוקרים היתה להעריך את היעילות של פרצטמול לעומת איבופרופן כטיפול ב- TTH אפיזודי (ETTH: episodic tension-type headache) וזאת באמצעות השוואה ישירה ועקיפה של ניסויים אקראיים מבוקרים (RCTs).

לצורך כך, החוקרים ערכו סקירה שיטתית, במהלכה ערכו חיפוש במסדי הנתונים Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL), MEDLINE, EMBASE ו-Web of Science על מנת לאתר RCTs המשווים בין פרצטמול לבין אינבו, בין איבופרופן לבין אינבו, או בין פרצטמול לבין איבופרופן כטיפול ב-ETTH חריף, אשר פורסמו בין השנים 1988 ו-2022. לצורך הערכת הסיכון להטיה, החוקרים השתמשו ב-Cochrane Collaboration risk of bias tool.

במסגרת החיפוש איתרו החוקרים 14 מחקרים אשר כללו בסך הכל 6,521 אנשים הסובלים מ-ETTH. אף אחד מהמחקרים לא הראה סיכון נמוך להטיה עבור כל התחומים, כאשר החוקרים מציינים כי הדבר נובע, ככל הנראה, מדיווח לקוי וגודל מדגם קטן.

מתוצאות החוקרים עולה כי הטיפול עם איבופרופן (יחס הסיכויים 1.73, רווח בר-סמך של 95%, 1.17-2.56) הראה יעילות טובה יותר מאשר פרצטמול (יחס הסיכויים: 1.62, רווח בר-סמך של 95%, 1.24-2.13) מבחינת מצב נטול כאבים לאחר שעתיים.

לעומת זאת, הטיפול עם פרצטמול (יחס הסיכויים: 1.42, רווח בר-סמך של 95%, 0.87-2.30) הראה יעילות טובה יותר מאשר איבופרופן (יחס הסיכויים: 1.20, רווח בר-סמך של 95%, 0.58-2.48) למצב נטול כאבים לאחר שעה אחת. כמו כן, פרצטמול נקשרה עם הסבירות הנמוכה ביותר לטיפול עם תרופות הצלה (rescue medication) (יחס הסיכויים: 0.49, רווח בר-סמך של 95%, 0.37-0.65).

עוד עולה מתוצאות החוקרים כי הטיפול עם איבופרופן נקשר עם סבירות נמוכה יותר להתרחשותם של אירועים כלשהם ושל תופעות לוואי במערכת העיכול, בהשוואה לאינבו ופרצטמול (יחס הסיכויים: 0.95, רווח בר-סמך של 95%, 0.64-1.41 ; יחס הסיכויים: 0.81, רווח בר-סמך של 95%, 0.44-1.50, בהתאמה).

החוקרים מסכמים כי הן פרצטמול והן איבופרופן הראו יעילות טובה יותר מאשר אינבו כטיפול ב-ETTH, כאשר לא נמצא הבדל מובהק סטטיסטית מבחינת היעילות בין שתי התרופות. עם זאת, החוקרים מציינים כי עבור אנשים בסיכון גבוה יותר (כגון המאובחנים עם אי ספיקת כליות או אלה עם סיכון לדימום במערכת העיכול), הטיפול עם פרצטמול עשוי להיחשב כאפשרות עדיפה יותר על פני איבופרופן.

החוקרים מציינים כי קיים צורך בעריכת מטא-אנליזות נוספות על ניסויים ראש בראש על מנת לערוך השוואות ישירות בעתיד.

מקור:

Alnasser, A., Alhumrran, H., Alfehaid, M. et al. Paracetamol versus ibuprofen in treating episodic tension-type headache: a systematic review and network meta-analysis. Sci Rep 13, 21532 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-48910-y

נושאים קשורים:  פרצטמול,  איבופרופן,  כאב ראש מתחי,  סקירה שיטתית,  יעילות,  בטיחות,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו

למה הכותרת מדברת על כאב ראש מקבצי cluster headache? מדובר על tension headache